Paketli bir çok üründe ne kadar denetim yapılsa, mevzuata uygunluğu kontrol edilse de tüketici olarak bizim de aldığımız ürünlerin güvenirliliği konusunda dikkatli davranmamız gerekiyor.

Peki nedir gıdada taklit ve tağşiş…

Tağşiş ürünlere temel özelliğini veren öğelerin ve besin değerlerinin tamamının veya bir bölümünün mevzuata aykırı olarak çıkarılması

•miktarının değiştirilmesi

•aynı değeri taşımayan başka bir maddenin, o madde yerine aynı maddeymiş gibi katılması

•gıda maddesinin mevzuata veya izin verilen özelliklerine aykırı olarak üretilmesi halidir. Örneğin nar ekşisine glikoz, fruktoz şurubu eklenmesi veya zeytinyağına pamuk yağı veya sıvı formda bitkisel yağlar eklenmesi gibi. Fakat bunları ürünün içerik kısmına baktığımızda görmüyoruz ve bilmediğimiz, bedenimize zarar verebilecek içerikler tüketiyoruz.

Taklit ise ürünlerin, şekil, bileşim ve nitelikleri itibarıyla yapısında bulunmayan özelliklere sahip gibi veya başka bir ürünün aynısıymış gibi göstermektir.

Örneğin bitkisel yağlara katkı maddesi katılarak tereyağ olarak satılması veya aromalı glikoz, fruktoz şuruplu karışımın bal olarak satılması ki bal en çok taklit ve tağşişle karşılaşılan gıdalardan biri.

Tarım ve Orman Bakanlığı 12 Ekim’de güncel taklit ve tağşiş listesini yayınladı.

618 firmanın bulunduğu listeyi incelemelisiniz.

Listeye linkten ulaşabilirsiniz.

Kamuoyu_Duyuru_Listesi.pdf erişimi için tıklayın

Yorum bırakın